Kimono

Ordet kimono betyder bokstavligen “bära-sak”, “något man har på sig”.

Det många förknippar med ordet, är egentligen bara det yttre lagret av hela ensemblen!
För när man bär kimono, bär man ofta en eller två underkimonos, så kallade jubans, och under dessa ibland underkläder som är speciellt anpassade för kimono.
När man bär kimono är det nämligen meningen att man ska försöka få en så cylinderformad siluett som möjligt. Ofta används rentav handdukar för att fylla ut t ex svanken mm, men har man väldigt kurvig bystlinje, så försöker man platta ut den. Så en intressant klädfilosofi i dagens moderna samhälle.

Den juban man har närmast kroppen, kallas hadajuban, och den juban man har mellan den och den yttre kimonon kallas nagajuban.
En hadajuban är oftast gjord av bomull, för att den ska vara lätt att tvätta, emedan en nagajuban kan vara av siden. Dessa och kimonon hålls på plats med speciella snören och tillbehör, och det kan kräva lite trixande för att lära sig vad som funkar och inte.

Själva kimonon finns i många varianter, beroende på formalitet, säsong och smak, och är gjord av siden.
Det finns även en typ av bomullskimono som kallas yukata. Den bärs traditionellt sommartid vid festivaler mm och under den behöver man inte ha en juban, ofta bärs en “kimono slip” eller rentav en urringad tshirt och kanske en lättare kjol. Man brukar också vara lite mindre strikt med cylinderformen på siluetten.

Sedan får man inte glömma bort vad många kanske uppfattar som en tjockt skärp, obin. Detta kan vara ett väldigt långt tygstycke i lite olika storlek, beroende på sort, och än en gång formalitet, säsong och smak. Oftast gjorda av siden, men finns även i bomull och syntetmaterial. Den kan lindas och knytas på vissa sätt för att få till särskilda utseenden, men övning ger träning som man säger! Så att bära kimono är inte bara att försöka hitta saker som man tycker passar ihop, man ska även få till helheten.

Nuförtiden är det ok att bära kombinationer som normalt/traditionellt sett inte brukar kombineras, så länge man själv tycker det är snyggt och det inte rör sig om en väldigt formell tillställning.
Mer info om kimonos och obis mm kommer!

Under tiden, kika gärna på bilder gruppen You Can Wear Kimono har på flickr, av personer som bär kimono, eller Immortal Geisha som har mycket Geisha-relaterad info.